Tréner Prešova Trtík: Rekonštrukcia tímu sa vydarila, titul je odmenou

19.05.2016 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) - Desiaty titul v rade, dvanásty celkovo. Finálová séria po výsledku 3:0 na zápasy a v tom poslednom víťazstvo o štyri góly. Zdalo by sa, že hádzanári Tatrana Prešov vnímajú úspechy v domácej súťaži ako samozrejmosť, ale opak je pravdou. Tréner Rastislav Trtík i samotní hráči po poslednom zápase extraligovej sezóny hovorili o pokore a desiaty majstrovský titul v rade si po náročnej sezóne skutočne vážia.

Ani ľavá spojka Oliver Rábek nemá za sebou jednoduchú sezónu. V čase, keď tím bojoval v Lige majstrov, laboroval so zranením, pre ktoré vynechal niekoľko mesiacov. Návrat na palubovku nebol ideálny, do bývalej formy sa dostával pomalšie. Titul je však vítanou náplasťou na nedávne boľačky. "Tento titul je pre mňa oveľa cennejší než predošlé. Začiatok sezóny bol pre nás naozaj ťažký, trápili sme sa so zraneniami aj odchodmi hráčov. Mladíci však výborne zaskočili za tých, ktorí odišli. Som šťastný, že sme to dotiahli do víťazného konca," povedal Oliver Rábek pre TASR.

Odchody hráčov ako Radoslav Antl či Andrej Petro boli pre tím trénera Rastislava Trtíka veľkou skúškou, ešte väčšou však boli zápasy, do ktorých tím nastupoval bez mnohých zranených hráčov. V Lige majstrov musel tréner Tatrana veľakrát improvizovať, zdravotné problémy sužovali najmä spojkový rad. Aj preto dostali príležitosť viacerí mladíci. "Bola to špecifická sezóna, počas ktorej sme spravili veľkú rekonštrukciu družstva. Obrovskú príležitosť dostalo sedem mladých hráčov. Som rád, že mladí chlapci dokázali zapadnúť a integrovať sa do mužstva. Je to výborná správa pre celý Tatran Prešov," poznamenal tréner Rastislav Trtík.



V náročnej sezóne, v ktorej Tatran opäť bojoval na štyroch frontoch (extraliga, Slovenský pohár, SEHA liga, Liga majstrov) sa vyprofilovali noví lídri. "Spomedzi mladíkov upútal Lukáš Urban, ktorý sa výborne chytil svojej šance a príkladne zastúpil Vasju Furlana. Šance sa chopil aj Jakub Hrstka, ktorý hrával celé zápasy po odchode Rada Antla. Takisto hral dobre Tomáš Číp, ktorý nahradil Tomáša Urbana. V závere chytil fantastickú formu Mišo Kopčo, trošku dlhšie sa hľadal Rábek. Problémy s prieduškami mal Sadovij, ktorý hral vo finálovej sérii so sebazaprením. Celkovo môžem povedať, že sa vytvoril skvelý tím. Rekonštrukcia tímu prebehla výborne, hoci to nebolo ľahké," teší trénera Trtíka.

Jeho tím bol najväčším favoritom v slovenskej extralige. Na skalp Tatrana si brúsili zuby viacerí, najviac Sporta Hlohovec. Ale Prešovčania potvrdili vysoké ambície a hoci v SEHA lige aj v Lige majstrov zaostali za očakávaniami, v domácich súťažiach dominovali. "Nikdy nemôžete ísť suverénne do súťaže s tým, že ju naisto vyhráte. To sa vám vypomstí. Myslím si, že pokora a skromnosť je na mieste. Tak to bolo aj tu, vytvoril sa naozaj dobrý tím," zdôraznil pre TASR Trtík, ktorý bude v Prešove pokračovať aj v ďalšej sezóne. To sa však nedá povedať o niekoľkých hráčoch, ktorí sú na odchode.

Stredajší finálový zápas proti Hlohovcu bol pre pivota Michala Kopča posledným v prešovskom drese. "Ja tu končím, odchádzam inam a som rád, že som sa pekne rozlúčil s divákmi," rozhovoril sa Kopčo. "Bol to môj tretí titul v Prešove. Po sezóne, v ktorej nám Liga majstrov ani SEHA liga príliš nevyšla, je to pekný záver. Mali sme výborne poskladané mužstvo, v ktorom bola reprezentačná obrana i reprezentačný útok na čele s Vasjom Furlanom, ktorý tiež odchádza. Škoda, že sa rozchádzame, pretože si myslím, že ak by sme v tejto zostave ostali dlhšie, išli by sme výkonnostne hore a dosiahli lepšie výsledky," uviedol Michal Kopčo, ktorý však meno svojho budúceho zamestnávateľa neprezradil. Netajil však, že dostal zaujímavé ponuky od troch tímov z prestížnej nemeckej Bundesligy. Aj na Kopčovi bola vidieť úľava vyplývajúca z konca sezóny. "Bolo to ťažké, pretože sme mali veľa zápasov a cestovania. Hrali sme niekde v Macedónsku a na druhý deň doma s Považskou Bystricou. Ľudia sa čudovali, že sme prehrali, ale asi nechápali, že sa to nedá zvládnuť. My sme sa s tým však popasovali a to tak, že sme zavolali niekoľko chlapcov z dorastu. A tí chytili svoju šancu," dodal Kopčo.
 

Vyberte región

mark